lørdag 16. oktober 2010

Fra reisen til Hawassa 30 mil syd for Addis


Mandag morgen reiste vi med trygg sjafør og nokså trygg bil, sydover til Hawassa. En fantastisk biltur hvor vi fikk se masse flott og grønt landskap. Ingen tvil om at vi befant oss i Afrika, for her dukket det opp mange små landsbyer med klassiske jord- og stråhytter inngjerdet av tornekratt eller sukkulenthekker. Sletter med akasitrær og teffåkre så langt øyet kunne se.


Teff er forresten en kornsort som brukes til det klassiske etiopiske pannekakebrødet injerra, som etiopiere gjerne spiser flere ganger daglig, om de har råd da!

Vi kjørte forbi flotte elver hvor barn badet, mødre vasket tøy og esler, kuer , sauer og geiter fikk drikke. Vi var overrasket over hvor grønt og frodig det var.

Det kanskje mest iøynefallende var alikevel alle menneskene og kubølingene som befant seg på og langs denne største motorveien i Etiopia, hele tiden. Utrolig at vi ikke kom opp i en eneste trafikkulykke under turen. Det kunne nesten se ut som om selv dyrene hadde lært seg reglene for overlevelse langs veien. Vi kjørte også igjennom rastafarienes spesielle by- men jeg kan ikke huske hva den het!

I Hawassa fikk vi et flott hotell- med både toalett og dusj på rommet til ca 160 kr natta og god etiopisk mat.

Vi hadde tett program og var i møte med både skolesjefen i regionen og rektor for høgskolen. Vi traff også styret i "Association for handicapped people" og der hadde jeg en interessant samtale med lederen som var praktisk blind. Han viste meg hvikle materialer de hadde i bruk for å kunne skrive blindeskrift- det så ut som om det var over 200 år gammelt!

På kvelden tok vi en båttur på fantastiske Lake Hawassa i flott solnedgang. Vi fikk se en stor flodhestfamilie og masse sjeldne fuglearter. Båtføreren var en artig skrue som snakket som en foss og som sikkert var påvirket av et eller annet.
På kvelden gikk vi ut og spiste på et slakteri- deilig ferskt kukjøtt på en minigrill med ingerra og berberri- deilig og billig. Alt i stummende mørket for strømmen var gått i hele byen.
Hawassa var virkelig en by vi skulle brukt mer tid i. Fantastiks hyggelige mennesker, ingen tigging og god standard på mat og bygninger. Vi skulle sett fiskemarkedet og fuglereservatet, men det får bli neste gang!
Litt handling ble det tid til før vi måtte tilbake til Addis tirsdag formiddag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar