mandag 11. oktober 2010

Endelig tilgang til nett!

Hei og hopp!
Nå sitter vi på hotellrommet på et flott luksushotell (til kr 200 pr natt) i Hawassa og endelig har vi litt tid til å skrive og til å finne nett (dog veldig svakt!)
Det har vært to svært begivenhetsrike dager for oss. Gårdsdagen brukte vi til å finne tonen med reisefølget vårt, John Ingvard og sønnen Jan Inge, Roar og Gerd. På IASkontoret møtte vi vår gode gamle venn Ketemas, som nå leder kontoret i Addis og Stephen fra universitetet i Nairobi som har gjennomført en "baseline study" for prosjektet i området rundt Hawassa (Han har ledet lokale lærere som har gått fra hus til hus, fra stråhytte til stråhytte, og lett frem familier med funksjonshemmede barn og intervjuet dem. Han forteller om store udekte behov!)

Ellers gikk dagen med til å gjøre oss kjent med Addis igjen. Sist vi var her hadde vi kjente guider og sjåfører som ordnet og fikset alt for oss, så vi fant fort ut at vi hadde mye å lære: Hvordan greie å høflig avvise gateselgere som har bestemt seg for å selge deg sokker, tyggis eller telefonkort. Hvordan finne ut av om folk som vil hjelpe deg, gjør det for å hjelpe deg eller for å få penger- og hvor mye koster egentlig en taxitur? En og samme tur har kostet fra 170 BIRR til 6 BIRR - så her er mye å lære:-) og hvordan bli kvitt en gjeng tiggerunger som henger etter deg- uten å oppfordre andre unger til å henge seg på tiggingen (og det er sanneelig mange av dem her!) Det oppfordres til å tøyse ungene vekk- spøke litt og sånn, men ikke gi penger- for Etiopia vil ikke ha en oppvoksende generasjon av tiggere- men av driftige arbeidere, er vi nå blitt fortalt.

Til tross for for noen utfordringer så blir vi slått av hvor vennelige, hjelpsomme og åpne folk her i Addis er. Utrolig at en by med godt over 5 millioner innbyggere og så mye fattigdom overhode ikke føles utrygg! Vel- en kan godt bli lurt litt i en port- men noe alvorlig er en ikke redd for at skal skje.

Snorres ryggsekk ble liggende igjen i Istanbul, så vi måtte også ut på shopping for å skaffe litt nødvendig utstyr til ham. Ikke lett i en by hvor søndag er helligdag, men vi greide å skaffe det nødvendigste i handlegata Kasa Inches. Vi må nok trene oss litt på denne prutingen vi gitt!

Vi besøkte også Addis Abebas flotteste hotell Sheraton, og der var alt på stell skal jeg si dere- så selvom vi ikke så de fattigste strøkene i dag fikk vi se voldsomme kontraster.

Ser vi har stor nytte av å snakke med folk, spørre oss frem og diskutere med folk her- det er sånn vi lærer hvordan ting skal være.

Før leggetid denne første dagen føltes det helt utrolig at vi bare har vært her et døgn- det kjennes nesten som om vi har vært her en uke!

Ingrid

1 kommentar:

  1. Godt å høre fra dere :) kos dere videre. her går alt fint ;D

    hilsen datra deres som dere forlot i KALDE norge.... :P

    SvarSlett